Nawóz ten pozwala nam na przywracanie równowagi glebowej polegającej na oddaniu glebie wcześniej pobranych z niej składników oraz uczy szacunku do natury i środowiska. Założenie kompostownika może wydawać się nam skomplikowane ale jest ekologiczne i bezpieczne dla środowiska.
Do kompostownika wrzucamy:
- poobcinane gałęzie – ale muszą być wcześniej rozdrobnione sekatorem,
- skoszoną trawę, zeschłe rośliny,
- zdrowe zielone liście z drzew, które szybko gniją i wprowadzają duże ilości azotu do gleby,
- resztki roślinne z kuchni, także fusy z herbaty, resztki warzyw, owoców, skorupki jaj,
- resztki jedzenia i ściółki po domowych zwierzętach roślinożernych
Do kompostownika nie wrzucamy:
- chwastów z nasionami
- liści porażonych chorobami by ich nie rozprzestrzeniać,
- pestek
- fragmentów kasztanowca, buku i dębu (są za twarde i długo się rozkładają),
- gotowanych pozostałości kuchni, gdyż przyciągają gryzonie
- plastikowych foli, butelek
Po około 6 miesiącach uzyskamy cenny, czarny nawóz. Dojrzały kompost ma brunatną barwę, wydziela zapach zbliżony do leśnej próchnicy.
Stosowanie kompostu:
- Rozprowadzamy go w ogrodzie na powierzchni gleby i mieszamy z 10 – centymetrową warstwą ziemi lub rozprowadzamy go cienką warstwą po trawniku.
- Przygotowany kompost stosujemy do zasilania każdego rodzaju roślin, pod rabaty kwiatowe, czy też mieszać go z podłożem podczas sadzenia drzew i krzewów.
LINK: Jak założyć kompostownik - czytaj więcej na stronie
źródło:Ministerstwo Środowiska