Podstawowym celem wdrażanych procedur jest:
- Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom przebywającym na terenie gospodarstwa.
- Umożliwienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 14-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu.
- Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa, celem umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
- Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.
Załącznik – instrukcje
- Wytyczne dla rolników zatrudniających cudzoziemnców
- Jak prawidłowo myć ręce
- Jak skutecznie dezynfekować ręce
- Jak prawidłowo nakładać i zdejmować maseczkę
- Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć rękawice
Źródło: MRiRW, GIS, KRUS