Schyłek lata to czas prac polowych i wykonywania porzadków w ogrodzie przed jesienią. Zwracamy uwagę na korzyści jakie daje kompostowanie domowych bioodpadów. To prosty i przyjazny dla środowiska sposób wyprodukowania kompostu w postaci wartościowego nawozu zamiast spalania niepotrzebnych liści. Pomyśl o przydomowym kompostowniku. Dbaj o środowisko w naturalny sposób!

Nawóz ten pozwala nam na przywracanie równowagi glebowej, polegającej na oddaniu glebie wcześniej pobranych z niej składników oraz uczy szacunku do natury i środowiska. Założenie kompostownika może wydawać się nam skomplikowane ale jest ekologiczne i bezpieczne dla środowiska.

Do kompostownika wrzucamy:

  • poobcinane gałęzie – ale muszą być wcześniej rozdrobnione sekatorem,
  • skoszoną trawę, zeschłe rośliny,
  • zdrowe zielone liście z drzew, które szybko gniją i wprowadzają duże ilości azotu do gleby,
  • resztki roślinne z kuchni, także fusy z herbaty, resztki warzyw, owoców, skorupki jaj,
  • resztki jedzenia i ściółki po domowych zwierzętach roślinożernych.

Do kompostownika nie wrzucamy:

  • chwastów z nasionami,
  • liści porażonych chorobami by ich nie rozprzestrzeniać,
  • pestek,
  • fragmentów kasztanowca, buku i dębu (są za twarde i długo się rozkładają),
  • gotowanych pozostałości kuchni, gdyż przyciągają gryzonie,
  • plastikowych foli, butelek.

Po około 6 miesiącach uzyskamy cenny, czarny nawóz. Dojrzały kompost ma brunatną barwę, wydziela zapach zbliżony do leśnej próchnicy.

Stosowanie kompostu:

  • Rozprowadzamy go w ogrodzie na powierzchni gleby i mieszamy z 10 – centymetrową warstwą ziemi lub rozprowadzamy go cienką warstwą po trawniku.
  • Przygotowany kompost stosujemy do zasilania każdego rodzaju roślin, pod rabaty kwiatowe, czy też mieszać go z podłożem podczas sadzenia drzew i krzewów.

LINK: Jak założyć kompostownik - czytaj więcej na stronie

źródło:Ministerstwo Środowiska

Referat Komunalny UGiM Nowe Brzesko