Warunki uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwach położonych na obszarach objętych ograniczeniami ze względu na występowanie ASF.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Proszowicach przekazuje w załączeniu informacje
w sprawie uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwach
położonych na obszarach objętych ograniczeniami ze względu na występowanie ASF
- do rozpowszechnienia wśród hodowców trzody chlewnej w sposób zwyczajowo przyjęty.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Proszowicach
lek. Lue Paweł Pęczalski
Powiatowy Inspektorat Weterynarii ul. Grzymały Siedleckiego 2, 32-100
Proszowice tel.: (12) 386-17-75, fax: (12) 386-17-05, e-mail: proszowice.piw@wetgiw.gov.pl,


Informacja

Warunki uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwach położonych na obszarach objętych ograniczeniami ze względu na występowanie ASF :

  1. świnie są utrzymywane w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem (nie ma możliwości uboju świń w gospodarstwie innym niż to, w którym zwierzęta były utrzymywane, z wyjątkiem rzeźni)
  2. co najmniej na 24 godziny przed ubojem posiadacz informuje Powiatowego Lekarza Weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju
  3. osoba dokonująca uboju zwierząt musi posiadać potwierdzone kwalifikacje do przeprowadzania uboju
  4. świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii
  5. mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostaje poddane badaniu poubojowemu w tym badaniu w kierunku włośni przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii

KOMUNIKAT