Patronatem tego konkursu są Lasy Państwowe (www.lasy.gov.pl). Głównym celem jest promowanie zdrowej żywności pochodzącej z naszych rodzimych lasów.
Projekt Dobre z lasu" realizowany jest przez Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe. Ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. Jest to możliwe dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarce leśnej. Pozwala ona mu szkody i zana korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzaniaburzania naturalnej harmonii.
Dziczyzna jest mięsem najwyższej klasy pochodzącym od zwierząt dziko żyjących Swój unikalny smak i aromat zawdzięcza temu, ze zwierzęta żyją na terenach dzikich, nieskażonych przez człowieka. Dziki samy i jelenie żywią się naturalnym pokarmem i swobodnie się poruszają.
Stoisko z darami lasu cieszyło się wielkim zainteresowaniem mieszkańców. Każdy za damo mógł spróbować m.in. pierogów z leśnymi grzybami, pierogów z borówkami, zupy z kurkami, zupy pokrzywowej, pasztetu z zająca, pieczeń z jelenia, kiełbasa z dzika, konfitury z jeżyn czy jagodzianek.
Dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Szpitarach za ogrom włożonej pracy w przygotowanie pysznych i zdrowych potraw z "darów lasów".